Vinné speciality

Pineau

Historie Pineau des Charentes sahá až do období 16.století, kdy Francii vládl Jindřich IV. Navarrský. Pineau podle pověsti vzniklo r. 1589 nedopatřením, kdy jeden vinař vylil do sudu vylisovanou vinnou šťávu v domnění, že sud je prázdný. Byl v něm však zbytek Cognacu. Vinař na sud zapoměl a až po letech ochutnal jeho obsah …

Číst více: Pineau

Portské

Na světě je jen jedno místo, kde může být portské pěstováno. Jsou to svahy v okolí řeky Douro, která protéká severem Portugalska. Nikde jinde neroste víno tak obtížně jako právě tady. Břidlicová hornina ve svazích musí být hluboce zorána, aby bylo možno sázet révu a vytvořit na těchto svazích terasy. Tyto terasy jsou tak úzké, že jsou dosažitelné pouze pěšky. Na těchto sluncem vyprahlých svazích vinná réva proráží svými kořeny do hloubky 12 metrů, aby tam našla vodu a živiny, které potřebuje.

Číst více: Portské

Sherry

Sherry převzalo svůj název od města Jerez de la Frontera v Andalusii. Hlavní odrůdou hroznů k výrobě sherry je Palomino. Téměř všechna vína, od nejsvětlejších a nejsušších k sirupovitým likérům, mají v základu tuto odrůdu. Po vykvašení lehkého základního vína, se alkoholizuje vinným alkoholem na 15 – 20 % alkoholu.

Číst více: Sherry

Tokay

Tokajské bylo první víno vědomě udělané z botrytizovaných či „ušlechtile shnilých“ hroznů. Podmínky, které zapříčiní ušlechtilou plíseň, scvrknutí bobulí a intenzivní koncentraci cukrů, kyselin a vůně – Tokajské pohoří je sopečného původu, zvedá se v pravidelných kónických tvarech ze severní hrany Velké uherské nížiny. Dvě řeky Bodrog a Tisa, se stávají v jižním cípu, kde se hora Kopashegy tyčí do výše 530 m nad vesnicemi Tokaj a Tarcal.

Číst více: Tokay

Madeira

Henriques & Henriques: výrobce madeirských vín
Od 15. století byla rodina Henriques největším vlastníkem půdy v oblasti Câmara de Lobos. Zde se začala pěstovat první vína, když se tu v letech 1420 až 1425 usadil Zarco v malém přístavu. První vinice byly založeny na svazích Pico da Torre, které patřily Henriquesovým, a v horní části břidlicových údolí Estreito de Câmara de Lobos a Quinta Grande,...

Číst více: Madeira

Cognac

Již před dvěma tisíci lety existovaly v přímořské západní Galii vinice, avšak teprve v XVI. století Holanďané začali víno destilovat, neb víno s nízkým obsahem alkoholu se na moři kazilo (octovatělo). Byli to právě oni, kdo z Charentského vína vařili tzv. BRADWIJN. Postupným vývojem destilace vínovic vznikl na počátku XVII. století produkt známý jako Cognac.

Číst více: Cognac


Videa z akcí: Na stránkách video.4production.cz můžete shlédnout video sestřihy z některých našich akcí.